Ruim helft van personeelbestand Brainport Assembly gaat voor de Praktijkverklaring

VELDHOVEN - Ruim de helft van alle medewerkers van Brainport Assembly gaat komende tijd aan de slag met het behalen van De Praktijkverklaring, in samenwerking met Summa & Bedrijf. 
Brainport Assembly kwam hierop door De achthonderd, waar zij deel van uitmaakt.

De achthonderd is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, met als doel mensen duurzaam aan de arbeidsmarkt te verbinden. Duurzaam door het behalen van een diploma of mbo-verklaring, waarmee iemand ook in de toekomst bepaalde vaardigheden kan aantonen. De Praktijkverklaring is een mbo-verklaring waarvoor mensen niet in de schoolbanken maar op de werkvloer worden gecertificeerd, ideaal voor wie een opleiding in de schoolbanken (nog) een brug te ver is.

Erkennen waarde medewerkers

Lars van der Hoorn, eigenaar van Brainport Assembly, en Suzy Nelissen van P&O onderschrijven het belang van persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers. “Door mensen officieel de waarde toe te kennen waarvan wij al weten dat ze die hebben, neemt hun zelfvertrouwen enorm toe. Ze worden er gelukkiger van en dat draagt weer bij aan hun productiviteit,” legt Lars uit. Bij Brainport Assembly heeft 75% van de medewerkers een erkende beperking. De grootste misvatting die bestaat, is volgens hem dat mensen met een beperking alleen eenvoudig werk kunnen doen. “Wij zien dat iedereen veel meer kan. Vooral complexe opdrachten nemen we aan. Wat we doen is het werk in kleine stukjes hakken en per werknemer bekijken waar hij of zij zich goed bij voelt. Voor de één is dat een enkele handeling, een ander kan het hele project doen,” legt Suzy uit. De Praktijkverklaring is een officieel mbo-document, waarmee ook die kleine stukjes kunnen worden erkend als vakbekwame vaardigheden.

Papiertje telt

Ingrid Scheepers (51 jaar) werkt bij Brainport Assembly. Ze heeft de mogelijkheid om De Praktijkverklaring te behalen met twee handen aangegrepen. “Ik wil graag een bevestiging dat het werk dat ik lever van goede kwaliteit is. We leven nou eenmaal in een maatschappij waarin dat papiertje telt. Ik heb nu nog alleen een heftruckrijbewijs, daar komt dadelijk gelukkig De Praktijkverklaring bij”, legt ze uit.

Ook Marcus Vollmann is blij dat hij de Praktijkverklaring mag gaan halen. “Ik ben hier vanaf het eerste begin werkzaam, en voorlopig zit ik hier goed. Maar je weet niet wat de toekomst brengt. Ik heb wel een vooropleiding gedaan, maar ben helaas zonder diploma uitgestroomd omdat ik nooit aan de verwachtingen kon voldoen. Met De Praktijkverklaring kan ik ook bij eventuele toekomstige werkgevers aantonen wat ik kan, maar ik doe het vooral voor mezelf.”

Investering

Lars en Suzy benadrukken dat alle medewerkers zelf mochten kiezen of ze aan de slag wilden met een Praktijkverklaring. “Het is belangrijk dat mensen gemotiveerd zijn om zoiets te doen. We hebben tijdens het maandelijks overleg met alle medewerkers de mogelijkheid benoemd, en gezorgd dat alle teamleiders goed de ins en outs van het traject konden toelichten. Daarop hebben vrijwel direct 18 van de 35 medewerkers zich aangemeld.” Ondertussen is er bij alle medewerkers een nulmeting gedaan en zijn de werkprocessen en beschrijvingen gedeeld met de praktijkopleiders van Summa & Bedrijf. “Ons hoofddoel is mensen een mooie toekomst bieden. Daar hoort ook een economisch verdienmodel bij. De Praktijkverklaring wordt nu nog vanuit overheidsgelden gefinancierd. De investering vanuit onze kant is de energie die we stoppen in aandacht hebben voor de mensen. Maar dat is ruimschoots in onze werkprocessen geborgd, en als dat extra tijd kost is dat voor ons geen enkel probleem” aldus Lars van der Hoorn.

Foto: Ingrid, medewerker van Brainport Assembly die voor De Praktijkverklaring gaat

Enkele van onze partners

Logo
Logo
Logo
Logo